20 januari 2022

De betere zonnepanelen dankzij atoomkrachtmicroscopie

2 min read

Je kent ze wel de zonnepanelen. Een zonnepaneel is een paneel dat wordt gebruikt om elektriciteit te ontwikkelen en dit met hulp van de zon. Dit noemt men zonne-energie en is erg duurzaam. Zonnepanelen worden ook wel gebruikt voor de stroomdraad bij afrasteringen van weides maar ook bij grotere projecten zoals bijvoorbeeld in de ruimtevaart of de verwarming van bijvoorbeeld zwembaden.

Verschillende zonnepanelen
De populairste verschijningsvorm van de zonnepanelen zijn de grote rechthoekige platen op daken en deze zijn dan meestal in een metalen omlijsting.

Daarnaast zijn er echter ook andere mogelijkheden te bedenken:

  • Dakpannen met geïntegreerde PV cellen
  • Kastjes met een paneeltje erop (voor bijvoorbeeld weide afrastering)
  • Dunnefilmpanelen (bv: CdTe, CiGSSe, CIS ect.)
  • Framloze glas – glas zonnepanelen
  • Flexibele panelen


Je kent zonnepanelen waarschijnlijk door dat je ze vaak op daken ziet, maar dat is niet altijd het geval. Zonnepanelen kunnen prima in een tuin op de grond worden aangebracht of bijvoorbeeld op een schuur. Wanneer je maar ergens een beetje ruimte hebt is er een mogelijkheid te kiezen voor zonnepanelen. Een minder voor de hand liggende vorm van het gebruik van zonne-energie is bijvoorbeeld tuinverlichting.

De nieuwe zonnepanelen
De rendementen zijn hoger dan nu. Vroeger overleefden zonnepanelen het maar 10 tot 20 jaar. Dat is inmiddels veranderd naar 30 jaar. Dat betekent dat het mogelijk is om 10 jaar langer rendement te behalen.

Dit verschil zit hem natuurlijk in kwaliteit maar ook in het gebruik van de nieuwste technieken. Een ervan is de atoomkrachtmicroscopie.

Wat is het?
Atoomkrachtmicroscopie is een scanning probe microscopy techniek. (Ook wel bekend in het Engels Atomic force microscopy – afkorting AFM ). Het wordt gebruikt om een object op atomaire schaal te kunnen verkennen alleen dan wel zonder dat het object elektrisch geleidend moet zijn.

Atoomkrachtmicroscopie wordt niet alleen gebruikt om een oppervlakte te besturen maar ook om te beïnvloeden. Dit door middel van een soort platennaald en een plaat. Op deze manier wordt de elektriciteit nog efficiënter opgewekt en afgegeven.

Tot slot
Zonnepanelen hebben sowieso altijd meer voordelen ten voorstaande aan gewone stroom. Uiteraard is het belangrijk per gezin te bekijken welke zonnepaneel het beste past en wat er mogelijk is. Daarom raden wij jou altijd aan om de verschillende mogelijkheden ten alle tijden goed te vergelijken. Laat ook zeker altijd even een expert kijken, al kan je tegenwoordig ook zelf de zonnepanelen leggen indien gewenst en indien je handig bent.