1 december 2021

In 2 jaar naar jouw hbo diploma? Alles over verkorte hbo opleidingen

2 min read

Heb jij een mbo-opleiding, havo diploma of vwo diploma op zak? Dan ben je je misschien wel aan het oriënteren op hbo-opleidingen. Zoals je misschien wel weet, duren de meeste hbo-opleidingen vier jaar. Aan het einde van deze vier jaar krijg je een hbo-bachelor diploma. Voor veel mensen is vier jaar lang en dit is iets wat ze tegenhoudt om door te studeren op het hbo. Dat is zonde, want er zijn ook andere mogelijkheden. Veel hbo-opleidingen bieden tegenwoordig namelijk ook verkorte hbo opleidingen aan, zogeheten associate-degrees. Dit zijn opleidingen die twee jaar duren. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder.

Voordelen van een verkorte hbo opleiding.

Het eerste grote voordeel is natuurlijk de duur van de opleiding. Veel mensen hebben gewoonweg niet de puf om nog vier jaar aan het hbo te gaan studeren. Een periode van twee jaar is dan veel beter te overbruggen. Dat is echter niet het enige grote voordeel. Een associate degree is ook meer praktijk gericht dan het reguliere hbo programma. Dit is ideaal voor studenten die wat meer praktijkgericht zijn. Ook is het ideaal voor studenten die van het mbo komen. De overgang van mbo naar hbo kan soms best lastig zijn. Dit gaat vaak beter met een associate-degree, omdat dit meestal beter aansluit op een mbo-opleiding qua praktijkgerichtheid. Een associate degree zit precies tussen het niveau van een mbo-4 opleiding en het hbo in. 

Doorleren na een verkorte hbo opleiding

Er zijn ontzettend veel keuzes voor verkorte hbo opleidingen. Op de website van HBO start kan je informatie vinden. Mocht je na het afronden van je associate degree toch nog de wens hebben om een complete hbo bachelor te behalen, dan is dat niet lastig. Je kan instromen in het derde jaar van een reguliere hbo bachelor en je hoeft dan alleen nog maar de laatste twee jaar van het reguliere hbo bachelor programma af te ronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *