Als bedrijf is het mogelijk om verschillende werkgerelateerde kosten fiscaal in te brengen. Dit betekent dat de kostprijs van deze zaken als kost in het bedrijf kan worden verwerkt. Dat is interessant, want op deze manier kan er een bepaalde verlaging van de belastingen worden gerealiseerd. Veel bedrijven stellen zich op dit vlak de vraag of ze over de mogelijkheid beschikken om bedrijfskleding fiscaal in te brengen. Die mogelijkheid is er zeker, alleen is het in de praktijk wel zo dat er een aantal voorwaarden zijn om rekening mee te houden. Of jij al dan niet over de mogelijkheid beschikt om je bedrijfskleding fiscaal in te brengen kom je meteen te weten door het raadplegen van de informatie hier op deze pagina!

             Opgestelde eisen door de belastingdienst

Het spreekt voor zich dat het voor de belastingdienst van belang is om het aantal fiscale voordelen voor bedrijven zo beperkt mogelijk te houden. Het is voor hun namelijk vooral interessant wanneer bedrijven zoveel mogelijk belastingen dienen te betalen. De belastingdienst heeft mede omwille van deze reden enkele regels opgesteld die gelden voor bedrijven die bedrijfskleding fiscaal in mindering willen brengen. Het is van cruciaal belang om rekening te houden met deze eisen. Wordt er aan één of meerdere van deze eisen niet voldaan? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het verstrekken van de bedrijfskleding aan je medewerkers zal worden beschouwd als een vorm van loon in natura. Het gevolg hiervan is dat er dan sociale premies verschuldigd zullen zijn en dat is uiteraard niet meteen de bedoeling. Worden deze premies niet betaald? Dan kan je hier een flinke boete voor krijgen.

             Privé te dragen kledingstukken

Het probleem zit hem in het feit dat heel wat bedrijfskleding ook zonder probleem privé kan worden gedragen. Dergelijke kledingstukken worden door de belastingdienst in de praktijk niet zomaar aanzien als bedrijfskleding. Het spreekt voor zich dat er in de praktijk wel sprake is van een aantal uitzonderingen. Het gaat hierbij dan om kledingstukken die duidelijk uitsluitend zijn gerelateerd aan het beroep dat wordt uitgevoerd. Denk hierbij niet alleen aan de toga van een advocaat, maar ook aan een doktersjas of bijvoorbeeld een veiligheidshelm. Dergelijke zaken zijn automatisch bedrijfskleding of accessoires waardoor ze altijd fiscaal ingebracht kunnen worden. Dit geldt niet voor andere soorten bedrijfskleding.

             Aan welke eisen dient er te worden voldaan?

Bedrijfskleding onder de vorm van een gewone T-shirt of een polo kan uiteraard zowel op als buiten het werk worden gedragen. Omwille van deze reden is het voor de belastingdienst van belang dat er aan een aantal aanvullende eisen wordt voldaan. Het gaat hierbij om:

  1. er moet per kledingstuk ten minste één logo worden voorzien welke alleen of gecombineerd minstens 70 vierkante centimeter groot moet zijn;
  2. er moet gebruik worden gemaakt van een duidelijk logo, bedrijfsnaam of slogan die verwijst naar de organisatie;
  3. de kledingstukken dienen aantoonbaar achter te worden gelaten op het werk en mogen dus niet mee naar huis genomen worden;

Is het zo dat de bedrijfskleding van jouw bedrijf niet voldoet aan één of meerdere van de hierboven aangegeven voordelen? In dat geval zal je deze dus niet fiscaal kunnen inbrengen. Het bestellen van nieuwe bedrijfskleding kan dit probleem evenwel eenvoudig oplossen.