Het gebruik van planten en kruiden is al duizend jaar onderdeel van het dagelijks bestaan. Niet alleen om te eten, maar ook om gezond te blijven. De primitieve mens leefde nog dichtbij de natuur en wist precies welke planten veilig en gezond waren en welke giftig. Tegenwoordig komt daar weer steeds meer belangstelling voor.

EHBO tips

In de natuur groeien volop kruiden die helpen bij het herstel van het lichaam. Het is wel belangrijk om de kruiden en essentiële oliën te gebruiken, waarvan bekend is dat ze een milde werking hebben. Wanneer je de werking van een kruid of olie niet goed kent, gebruik het dan niet. Het is een misverstand dat het gebruik van kruiden geen bijwerkingen heeft. Gebruik dus ook vooral je gezonde verstand.

Eerste hulp tips aromatherapie

Een bekende toepassing van kruiden en planten is om hun geur, in de aromatherapie. Een greep uit wat geuren kunnen doen:

  •  
  • Eucalyptus olie: heeft een verzachtende werking op de luchtwegen.
  • Lavendel olie: wetenschappelijk is bewezen dat de bloemen helpen bij onrust en problemen met inslapen. Een paar druppels olie op je hoofdkussen is voldoende om makkelijker te ontspannen en in slaap te vallen.
  • Pepermunt olie: een paar druppels in kokend water is lekker om te stomen voor een verzachtende werking op de luchtwegen.
  • Basilicum olie: de etherische olie van deze plant wordt gebruikt in de parfumindustrie. Van de geur word je vrolijk. Een echte oppepper!

Bach bloesem remedies | eerste hulp bij stress

Bij grote schrik, bijvoorbeeld na een ongeluk of een beet van een insect, kun je een paar druppels Bachbloesem rescue op de tong druppelen. Deze druppels, maar ook het bewust innemen, ondersteunen het weer tot rust komen.

Bloesemremedies Nederland heeft Terra samengesteld als eerste hulp remedie voor emotionele klachten. Dit maakt rustiger bij spanning, stress, angst, examen. Wanneer je overwerkt bent geeft deze remedie innerlijke rust en kracht.

Oud huismiddel uit de aromatherapie

Toco-Tholin:Dit goede oude huismiddel is samengesteld uit zuivere etherische oliën. Bij hoofdpijn enkele druppels Toco-Tholin op het voorhoofd en de slapen, dit werkt ontspannend. Ook goed te gebruiken als spierolie. Als je spieren overbelast zijn door activiteiten die je niet gewend bent om te doen.