Het is zover! Je gaat eindelijk op jezelf wonen. Naast dat dit natuurlijk erg leuk is, zijn er ook minder leuke zaken die je van tevoren moet regelen. Wat voor verzekeringen kun je bijvoorbeeld allemaal afsluiten? En waar moet je allemaal nog meer op letten? In dit artikel vind je een aantal handige tips.

Toeslagen

Als eerst is het natuurlijk fijn om te weten of je recht hebt op toeslagen. Het kan zo zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Hiermee kun je een hoop geld besparen. Op internet vind je handige tools waarmee je kunt checken of je recht hebt op huurtoeslag. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn als je inkomen niet zo hoog is en de huurprijs onder een bepaald maximum ligt. 

Maak een begroting

Van tevoren is het handig als je weet waar je ongeveer aan toe bent als het aankomt op kosten die je zult gaan maken als je eenmaal op jezelf woont. Op internet kun je ook een hoop vinden, bijvoorbeeld energieadvies en tips voor het besparen op gas. Neem in de begroting ook andere zaken op, bijvoorbeeld de kosten die je maandelijks kwijt bent aan eten, huur en vaste lasten. Zo heb je uiteindelijk een mooi overzicht en kom je niet voor verrassingen te staan.

Verzekeringen

Er bestaan een heleboel verzekeringen en deze zul je zelf moeten regelen als je eenmaal een eigen huisje hebt. Neem in ieder geval een inboedelverzekering. Wanneer je spullen beschadigd raken of zelfs worden gestolen, ben je met deze verzekering gedekt. Sluit ook een aansprakelijkheidsverzekering af; hiermee krijg je schade vergoed die je eventueel bij een andere persoon (of de spullen van deze persoon) aanbrengt. Als je jonger dan 27 bent (en student) hoef je deze verzekering nog niet af te sluiten, je kunt dan mooi met je ouders meeverzekerd zijn.