Koffie is waarschijnlijk één van de meest verkochte warme dranken in de horeca. Het hebben van heerlijk koffie is daarom cruciaal voor je horeca onderneming. Maar hoe kan jij ervoor zorgen dat jij de lekkerste koffie voor je gasten kunt maken? Naast goede koffiebonen, spelen horeca koffiemachines een essentiële rol in het bereiden van heerlijke koffie. Daarom zijn goede horeca koffiemachines onmisbaar in je horecabedrijf. Maar waar moet je opletten bij het aanschaffen van deze machines? 

Diverse horeca koffiemachines

Koffiezetapparaten voor de horeca zijn er in verschillende vormen en maten. Met elk soort koffiemachine kan je weer andere koffiespecialiteiten zetten. Zo heb je volautomatische horeca koffiemachines, filter koffiezetapparaten, pistonmachines en meer. Voor een restaurant of café is een volautomatische koffiemachine of pistonmachine zeer geschikt. Versgemalen bonen zorgen namelijk voor de lekkerste kopjes koffie. Wil jij je gasten snel laten genieten? Dan kan je met een volautomatische machine met één druk op de knop heerlijke koffie zetten. Dit apparaat bevat namelijk een geïntegreerde koffiemolen en een waterreservoir van 1,5 tot wel 2 liter. In de koffiebonenreservoir kunnen ongeveer 200 tot 250 gram koffiebonen. Je kunt dus snel en eenvoudig koffie schenken aan je gasten. 

Vind je smaak belangrijker en hecht je minder waarde aan gemak? Dan is een pistonmachine, oftewel een semi-automatische koffiemachine, ideaal. Koffie zetten via een pistonmachine kost meer tijd en moeite. Dit geduld wordt echter uitbetaald in de kwaliteit en smaak van je kop koffie. In een chique restaurant wordt er niet voor niets gebruik gemaakt van een semi-automatische koffiemachine. 

Prijsverschillen 

Als je op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine, zal je al gauw merken dat het prijsverschil enorm is. Dit is vaak afhankelijk van de voorkeur voor het zetsysteem, de benodigde capaciteit en de diverse koffiespecialiteiten. Door de verschillende modellen en formaten in de markt, wordt het dan ook lastig om diverse apparaten met elkaar te vergelijken. Daarom is het zaak dat je let op de belangrijkste redenen waarom je een koffiemachine koopt. De belangrijkste aspecten zijn vaak de verschillende koffiespecialiteiten die je kunt zetten, de capaciteit en de kwaliteit.

Horeca koffiemachines met meerdere groepen

Wanneer je kiest voor een koffiemachine met meerdere groepen, kan je meerdere koppen koffie tegelijk zetten. Een groep kan namelijk twee koppen koffie zetten. Bijkomend voordeel is dat je met twee groepen snel kunt wissel van groep. Terwijl je heet water door de eerste groep laat stromen, kan je alvast aan de gang met het instellen van de andere groep. 

Kies je voor een apparaat met drie groepen? Dan heeft het apparaat nog meer capaciteit. Erg handig wanneer meerdere medewerkers gebruik maken van een koffiemachine. 

Wanneer je niet zoveel capaciteit nodig hebt, biedt een apparaat met twee groepen al een uitweg.

Prachtig design 

Wanneer je een koffiemachine wilt kopen, zal je rekening moeten houden met het design. Past het apparaat binnen je horecabedrijf? Kies in elk geval voor een koffiemachine met een prachtig design. Vaak kan je kiezen uit een moderne uitstraling of een klassieke Italiaanse design. Dit kan zorgen voor extra klantbeleving. 

Trainingen

Wanneer je een nieuwe koffiemachine koopt, zul je vaak rekeningen moeten houden met een aantal zaken. Want niet iedereen kan bijvoorbeeld werken met een semi-automatische koffiemachine. Heb je een apparaat die veel verschillende koffiespecialiteiten kan zetten? Dan zal je waarschijnlijk tijd, geld en moeite moeten investeren in het geven van trainingen. Niet alle medewerkers kunnen diverse koffiespecialiteiten zetten of kunnen dit niet allemaal even snel. 

Het formaat

Een ander belangrijk aspect is het formaat. Je wilt immers wel een apparaat die letterlijk in je onderneming past. Als je zeer beperkt in je ruimte bent, is het dus niet verstandig om een  enorm apparaat te kopen. Het belangrijkste is dat je de gewenste koffiespecialiteiten kunt zetten en dat er voldoende capaciteit is. 

Conclusie

Koffiemachines komen voor in verschillende vormen en maten. Om een goede keuze te kunnen maken, is het van belang om stil te staan waarom jij een nieuwe horeca koffiemachine nodig hebt. Aan de hand van je behoefte en je budget kan je vervolgens vaststellen welke machine het beste bij je bedrijf past. 

Hopelijk heb je aan de hand van deze blog een beter beeld gekregen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een koffiezetapparaat. Succes met je zoektocht!